Toate fenomenele sunt iluzii.

„Ar trebui să știți că toate fenomenele sunt ca visele.”
Buddha

Lumea așa cum o experimentăm în starea de veghe și cea din starea de vis sunt simple apariții pur conceptuale ale minții.

Dacă putem spune că lumea viselor este falsă, asemănător putem spune același lucru și despre lumea experimentată în starea de veghe; și dacă vrem să spunem că lumea stării de veghe este adevărată, putem spune și că cea a viselor este adevărată.

Diferența dintre acestea constă în faptul că visul este o aparență a minții subtile din starea de vis iar lumea în starea de veghe este o aparență a minții grosiere din starea de veghe.

 

Ar trebui să știți că toate fenomenele sunt ca visele.
Buddha

Când corpul fizic moare, mintea grosieră se dizolvă în mintea subtilă și lumea pe care am experimentat-o când eram în viață pur și simplu dispare.

Lumea, așa cum o percep ceilalți va continua, dar lumea noastră personală va dispărea ca lumea visului de aseară.

Buddha a mai spus că toate fenomenele sunt iluzii și putem spune că au același substrat cum ar fi cel al mirajelor sau cel al halucinațiilor induse de droguri sau medicamente.

El a numit toate fenomenele iluzii, deoarece necunoscând adevărata identitate a Sinelui Divin Atman suntem păcăliți de acestea, iar rezultatul perceperii fenomenelor în acest sens face ca mintea să devină agitată și liniștea sufletească să fie perturbată.

Meditează asupra Sinelui!

Împărtășește și prietenilor tăi!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten − 1 =